Viktige havner i Norge

For store skip er de viktigste havnene i Narvik, Porsgrunn og Haugesund, mens de som har flest turister er havnene i Oslo, Bergen og Trondheim. Likevel er den delen som drives av private foretak blant de mest aktive havnene gjennom året. Når det gjelder dette, må man se på forhold som beliggenhet, havnefasiliteter og bruk av lokalmiljøet. Noen mener Oslo Havn er den aller viktigste med sine daglige avganger mellom Norge og Danmark, mens andre fremhever Bryggen i Bergen hvor alle de ærverdige klipper-skipene legger til.

Man kan også se på hvilke havner som har størst økning på sommeren. Her er det noen havner som kommer sterkt i fokus.

Skjærhalden Gjestehavn

Skjærhalden er administrasjonssenter for Hvaler-øyene ytterst i Oslofjorden. Her bor det kun noen tusen mennesker i løpet av vinteren, mens øyene fyller allerede med over 40.000 hytteturister fra tidlig juni måned. I tillegg kommer alle havnene, slik som Herføl Båthavn, Sandøy havn, Sand Marina, Brattholmen, Brattestø Havn, Edholmen og Papperhavn. Hvor mange som feriere i og rundt Hvaler er ikke sikkert, men med tanke på at det ikke er langt over, fra verken Vestfold-kommunene, Svenskekysten eller Oslo, så kan det være snakk om mange flere.

Sula Havn

Sula er en øy langt utenfor Frøya ved Trøndelagskysten. Med storhavet som ytterste grense er denne øya kjent for sine fiskevær. Det bor i dag bare rundt 50 personer her, men når sommeren kommer fylles øya opp med båtfolk. Øya har eget fyr og ligger helt unikt til når sommervarmen stiger opp fra havet. Konserter, bar, restaurant og et lokalt engasjement gjør ikke bare Sula, men alle de ytre øyene som Bogvær, Mausund og Sauøya til noen havner man bare må krysse av på listen.

Eggum Havn

Eggum er et lite fiskevær i Lofoten, og det er egentlig ikke nøye hvilken havn man velger seg ut. Dette Norge i miniatyr har en natur som vekker oppmerksomhet fra Seattle i Vest til Bejing i øst. Stupbratte fjell, mystiske fjordarmer, alt omkranset av storhavet fra Å i vest til Vågan i øst. Eggum har en god båthavn for tilreisende med fasiliteter på tross av størrelsen. Her kan man besøke severdigheter under midnattsola.

Norge har over 250 mil lang kyst, og det er få som har seilt hele. Men at man skal finne mange spennende nye havner på sin seilas, det er ganske sikkert. Hvilke som er viktigst er helt opp til den enkelte, fordi det kanskje er like viktig å tenke på hvilke opplevelser de gir for liten og stor. En havn å komme til på livets eventyrseilas.