Få hjelp til vedlikehold

I en havn for fritidsbåter vil du finne alle nødvendige tjenester innenfor vedlikehold og reparasjon. Som alle båteiere i Norge vet, utsettes båter for mye slitasje på vinteren. Etter at man har tatt båten opp på land for vinteren, vil fukt, frost og store endringer i temperaturen gjøre skader på elektronikk og interiør. Nedbør er også noe man må beskytte seg mot.

Hvilke tjenester kan du oppsøke i en marina? Det er en lang liste av tilbud på reparasjoner, vedlikehold, kontroller og reservedeler. Utskiftning av verktøy, spesielt i det elektroniske utstyret, vil være nødvendig oftere enn andre deler. En grei forholdsregel er at man bør ta med båten til en kontroll hver vår hvis man skal ut på lengre turer som inkluderer flere overnattinger. Da kan man ikke risikere å oppdage små feil langt vekk fra kysten. En båt skal holde i mange år, og da er forebygging viktigere enn reparasjon.

Enkel forebygging av slitasje og fuktskader

Det enkleste man kan gjøre for å holde en båt i fin stand, er å male den. Et nytt lag av maling på skroget er det enkleste og mest effektive man kan gjøre for å holde båten trygg i vannet. Innvendig er nye strøk med maling anbefalt minst hvert tredje år. Flere typer maling hjelper deg med å holde muggsopp unna, noe som ofte blir en plage i sommermånedene.

Etter maling er det elektroniske utstyret nummer to på listen. Hvis du liker å seile på lengre turer, vet du allerede at radar og GPS er helt nødvendig. Etter dette kan man ta en kikk på kjettingen til ankeret og olje det om nødvendig, samt å rengjøre propellene for å unngå eventuelle fremtidige skader. Masten må selvfølgelig også sjekkes, og her trenger man spesialister til å klatre til topps og sjekke stabiliteten og finne rustflekker. Rust er enhver båteiers fiende, og rust på masten må fjernes til stadighet. Det er ikke noe man kan vente med, da rust er en bakterie som spiser på metall, og kan i verste fall knekke masten i sterk vind.

Fjern vekster fra skroget

Før du tar med båten ut på årets første tur, må du naturligvis fylle vanntankene og se over seilene. Noen sømmer må forsterkes og lappes. Dette er også tjenester du blir tilbudt i en båthavn for fritidsbåter. En annen rengjøringsjobb en eier av en båt må belage seg på, er å fjerne vekster, skjell og tang som fester seg på undersiden av skroget. Det er lett å tenke at dette ikke gjør noen skade, men skjell er skarpe vesen og lager hull i maling og lakk. Tang og alle type vekster i vann vil legge et lag av bakterier og parasitter som kan tære på båten fra undersiden. Det er en tung, men nødvendig jobb som bør gjøres årlig. Du gjør deg selv en tjeneste ved å ta denne skrubbejobben på høsten, når båten skal opp av vannet. Hvis du har nok forkunnskaper, og er i god form, kan du gjøre denne jobben selv. Det er viktig å vite at det er fysisk krevende, og må gjøres svært grundig. Profesjonelle med godt og effektivt utstyr kan ta på seg oppdraget i båthavner.

Før du forlater båten i havna for vinteren, er det viktig at du har planlagt hvordan du skal holde frost og fukt ute. Alt av interiør og da spesielt motorrommet blir skadet av fukt og temperaturer under frysepunktet.